Jak připravit kvalitní čaj

Jste milovníci čaje a rádi byste věděli, jak opravdu dobře připravit kvalitní čaj, který vám zachutná a jeho příprava pro vás bude rituálem? Pokud ano, právě tady si přečtete jak na to. Jako národ patříme k těm, kteří čaj milují a dokážeme vypít průměrně 250 gramů čaje ročně. Čaje se u nás vypije opravdu hodně, na každou osobu vychází asi 260 šálků za rok, ať už se jedná o čaje černé, zelené nebo ovocné. Ovocné čaje jsou u nás asi nejvíce oblíbené.

Vyberte si ten správný čaj

Když si vybíráte čaj, většinou nemáte možnost ho ochutnat, takže k výběru vám pomůže vzhled čaje, vůně, která vám musí být příjemná a podobně. Každý z čajů má své specifické vlastnosti, kvalitní čaj by měl obsahovat velikostně přibližně stejné čajové lístky, ne cizí částice jako jsou rozdrcené lístky, které vypadají jako odpad nebo prach. Vůně, to je u čaje stejné jako u většiny jiných potravin či pokrmů, ta vás musí zaujmout. Kvalitní čaj voní, i když je usušený, čaj, který vám nevoní, raději nekupujte. Mohli byste se dočkat trpké chuti či nepříjemného zápachu, až jej zalijete horkou vodou.

Sypaný nebo balený čaj

Čaj je potravinou, která je velmi citlivá a dokáže i během chvíle do sebe přijímat jiné vůně, případně pachy. Pokud se vydáte koupit sypaný čaj, velmi důležitý je nejen výběr čaje, ale i prostředí, ve kterém čaj kupujete. Pokud byste si kupovali čaj v obchodě, kde se třeba kouří, nebo jsou zde jiné, velmi aromatické látky, jako třeba pražená, čerstvá káva, věřte, že čaj, který si zde koupíte, nebude vonět tak jak má. Čaje se musí uchovávat v neprůhledné nádobě, která je velmi těsná, takže se do čaje nedostane cizí vůně, která by čaji mohla uškodit. Jedině správným uskladněním vám čaj a jeho chuť vydrží opravdu dlouhou dobu.

Příprava chutného čaje

Nejen kvalitní čaj a dobrá kvalitní voda je tím, co dělá čaj skvělým nápojem. Na přípravu čaje nepoužívejte příliš tvrdou vodu, protože tak by mohlo dojít k tomu, že vám váš chutnat nebude. Teplota vody pro přípravu zeleného čaje se pohybuje okolo 70 stupňů Celsia, maximum je 80 stupňů Celsia.

Na černý čaj můžete klidně nalít i vodu o teplotě 100 stupňů Celsia, to není vůbec problém. Čaj, který je horký, by mohl poškodit a spálit hrtan a jícen, proto opatrně a pokud jste nemocní, například máte zánět horních cest dýchacích, horký čaj by vám mohl spíše uškodit.

Louhování čaje je prakticky na vás, pokud chcete čaj jemný, louhování bude kratší než tehdy, když byste si chtěli na čaji opravdu pochutnat a pít opravdu silný čaj. Avšak některé čaje dokáží i během pár vteřin navíc, docela zhořknout, proto s dlouhým louhováním opatrně. Většině čajů stačí louhování cca 2 – 4 minuty.

Kvalitní čaj kdykoliv

Pití čaje není nijak omezeno, takže si ho můžete dávat kdykoliv během dne, ať už jako teplý nápoj či nápoj, který již vychladl a dá se hned vypít. Je známo, že pití horkého čaje obyvatelé tropických oblastí dokáže osvěžit a jejich tělesná teplota se sníží přibližně o dva stupně Celsia. O čaji je známo, že v létě dokáže osvěžit a v zimních měsících zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Vy i vaši přátelé se jistě u čaje dokážete bavit a navodit si příjemnou atmosféru.